Sărutul – Eseu vizual teatral

„Sărutul în sine este un gest-simbol, ce acoperă mare parte dintre trăirile fiinţei umane pe pământ, care ne-nsoţeşte viaţa de la naştere până dincolo de moarte, căruia Brâncuşi i-a acordat un enorm de mare interes.

S-a scris prea puţin despre preocupările marelui sculptor în această direcţie. Puţină lume cunoaşte dedesubturile fascinaţiei sale pentru acest subiect, sau a faptului că Brâncuşi gândise realizarea unei „Coloane a…sărutului”!  Şi mai puţini ştiu că prima sculptură a lui Brâncuşi, prin care se rupea de „academism”, a fost „Sărutul”. Se dorea a fi o replică radicală a „sărutului” lui Rodin, prin care marele nostru sculptor îşi expunea „in nuce” întregul său concept despre artă şi viitorul său parcurs artistic.

Spectacolul va porni de la acest element simbol, pentru a parcurge – ca o prezentare generală- întreaga sa viaţă, cu punctele importante de referinţă din opera sa: “Muzele adormite”, “Geneza”, „Scaunele”, “Sculptura pentru orbi”, şi altele.  În acest sens, spectacolul se va derula sub forma unei povești narate prin gest, mișcare, imagini video, elemente scenografice sau de ecleraj, care vor umple un spațiu impregnat de semnele tipic brâncușiene. Peste toate aceste elemente, simbolistica sărutului va domina expozeul scenic.”

Horațiu Mihaiu

Distribuție:

Ion Alexandrescu

Marian Negrescu / Radu Botar       Dan Calotă    Monica Sfetcu

Adelina Puzdrea    Mădălina Ciobănuc     Rodica Gugu Negrescu

Mihai Rădulea    Vlad Rădulea     Cosmin Brehuță     Bogdan Constantin

Eugen Titu    Luminița Șorop      Oana Marinescu    Iulian Marinescu

Regie / Scenografie / Ilustrație muzicală : Horațiu Mihaiu

Coregrafie : Mălina Andrei

Video : Cezar Enache

Costume: Wilhelmina Bekesi Kuron

Asistent scenografie : Maria Nicola