Despre teatru

Despre Teatru

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a fost înființat în anul 1993, prin hotărârea nr. 9/11 iunie a Consiliului Județean Gorj. Din aprilie 1999, Teatrul este transferat sub autoritatea Consiliului Local și Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Încei 26 de ani de existență, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” s-au montat și jucat peste 130 piese din dramaturgia clasică și contemporană, universală și românească.

Producțiile teatrului au participat la numeroase turnee și festivaluri internationale  – Casablanca, Maroc, Festivalul Internațional de Teatru Universitar, 2-10 septembrie 2005, cu spectacolul Doi pe o bancă ; Copenhaga, Danemarca – 5 octombrie 2005, spectacolul Raiul, prima pe dreapta ; Stockholm, Malmo, Suedia – 1-8 octombrie 2005, cu spectacolele Doi pe o bancă și Raiul, prima pe dreapta; Istanbul, Turcia – 22-24 mai 2007, „Romania Theatre Festival”, cu spectacolul Emigranții; Roma, Umbertide, Italia – 15-19 octombrie 2007, spectacolul Bătrânii; Istanbul, Turcia – 26-28 mai 2008, spectacolele Femeia ca un câmp de luptă și Balera; Florența, Perugia, Umbertide, Milano – Italia, 15-20 octombrie 2009, spectacolul Balera.

Începând din anul 2000, se organizează Zilele „Elvira Godeanu”, eveniment ce a făcut posibilă înâlnirea publicului gorjean cu producții reprezentative ale teatrului românesc și nu numai. Printre producțiile invitate în cadrul Festivalului se numără spectacole ale unor teatre de prestigiu din România, precum Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Teatrul Metropolis, Teatrul Bulandra, Teatrul Act etc. De asemenea, au fost invitate producții ale teatrelor din străinătate, precum Frunze și flori, spectacol al Teatrului Național din Istanbul (2007).

În cadrul Zilelor „Elvira Godeanu” are loc, din 2003, Festivalul de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici-Brănișteanu”, festival-concurs ce se adresează liceenilor, ce are ca scop dezvoltarea aptitudinilor artistice ale liceenilor, dar și formarea unui public de teatru avizat. În anul 2019 a avut loc prima ediție a Festivalului de Teatru „Elvira Godeanu”, festival-concurs ce are ca scop crearea unui cadru favorabil exprimării performanței feminine în domeniul artei teatrale.

***

Elvira Godeanu se naște la 13 mai 1904, la București. Este fiica Josefinei Visner din Tg-Jiu și a lui Constantin Glodeanu din București. Părăsită de soț la doar câteva luni de zile de la căsătorie, Josefina se întoarce la părinții săi, la Tg-Jiu, unde fiica ei poate crește într-o atmosferă caldă, primitoare, alături de bunici și de întreg neamul Visnerilor.
Între 1911 și 1915 urmează școala Primară de Fete nr. 1 din capitala Gorjului, pe care o absolvă cu media generală 8,27. Din 1916, Josefina își găsește o slujbă la Caracal, iar Elvira urmează cursurile Pensionului doamnei Lilly Puricescu. Cele două se stabilesc în București, în 1921. Elvira dorea să facă studii muzicale la Conservator, dar costurile pregătirii în particular depășeau posibilitățile materiale ale mamei sale.
Urmare, ia lec¡ii de teatru de la Romald Bulfinski, un excelent actor și pedagog, iar în 1924 devine studentă a Conservatorului bucureștean, la clasa lui Constantin Nottara (preluată de Maria Filotti după pensionarea maestrului).
În opinia generală, dar și după mărturiile actriței, aceasta a jucat circa o sută de roluri, multe dintre acestea de referință pentru cariera sa dar și pentru teatrul și filmul românesc.

Istorie

30August1834

Constantin Stanciovici-Brănișteanu, fost elev al Școlii de la Golești a marelui vornic Dinicu Golescu, absolvent al Colegiului ,,Sf. Sava” din București (unde îi are ca profesori pe Heliade Rădulescu, Gh. Lazăr, C. Aristia), numit la 1 aprilie 1832 dascăl al Școlii Naționale din Tg-Jiu, pune în scenă împreună cu elevii săi tragedia ,,Regulus” de Iosef Heinrich von Collin. Printre interprete s-a aflat și Alexandrina, fiica generalului pașoptist Gh. Magheru. Spectacolul are loc la sediul Școlii Naționale, care se afla în casa pităresei Uța Măldărăscu, de pe Ulița Domnească (azi str. Tudor Vladimirescu) din Tg-Jiu. Casa există și astăzi. Este primul spectacol de teatru în limba română montat și jucat la Tg-Jiu.

7Octombrie1875

Documentele vremii certifică faptul că avocatul Francisc Milescu ridică pe cheltuială proprie, alăturat casei sale, o sală de teatru de 400 locuri, cu mobilier și dotări tehnice comparabile cu acelea de la Teatrele cele Mari (Naționale) din București, Iași sau Craiova. Cronologic, este a cincea sală de teatru din Regat, după cele din București, Iași, Craiova și Focșani. Sala – rămasă în memoria locului drept Teatrul Milescu – a fost demolată în iunie 1960. A rămas doar casa Milescu (lângă Pasarela de peste calea ferată), din păcate aflată acum în stare avansată de degradare.
Aici va funcționa prima trupă profesionistă de teatru din istoria Gorjului – Theatrul Român din Tg-Jiu (1875-1904), cu stagiune de la sfârșit de toamnă la început de primăvară, alcătuită în general din actori fără angajamente stabile la Teatrele cele Mari. Printre directorii trupei s-au aflat: Theodor Popescu, I. D. Crețu, Al. B. Leonescu-Vampiru, Al. Vlădicescu, D. Teodorescu, Gr. Valeșteanu.

1924

Cofetarul Gh. Căldărușe ridică pe proprie cheltuială, în imediata vecinătate a Liceului ,,Tudor Vladimirescu”, Teatrul-Cinema Căldărușe. Pe acestă scenă, vreme de decenii, au organizat spectacole mari companii teatrale și au jucat celebri actori români aflați în turneee prin țară, a evoluat de câteva ori George Enescu, au conferențiat Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Nichifor Crainic ș.a.

1875-1993

În toată această perioadă, din inițiativa dascălilor de școală, în Tg-Jiu și județ a existat o excepțională mișcare teatrală de amatori. O mișcare datorită căreia în capitala de județ, dar și în satele Gorjului, s-a păstrat tradiția instituită de dascălii de la Școala națională, mai apoi de cei de la Școala Normală. Dar și o mișcare culturală care, în ultima jumătate a secolului XX, prin trupele de la Casa de Cultură a Municipiului Tg-Jiu și Teatrul Popular, a produs valori certificate la nivel național, precum actorii George Lungoci, Longin Mărtoiu, Genoveva Matici, Stelian Preda-Pepene, Elisabeta Preda, Nicolae Gherghe, Horațiu Mălăele, Marian Negrescu, Armand Calotă, Eugen Titu, Claudia Motea, Manon Oprișan, sau majoritatea actorilor de la Teatrul ,,Elvira Godeanu”: Ion Alexandrescu, Ionuț Stoica, Valeriu Bâzu, Dan Calotă, Monica Sfetcu, Rodica Adriana Negrescu, Simona Urs, Dan Dobroiu, Cristinel Dobran, Luminița Șorop, Cornelia Diaconu etc.

31August1977

Se înființează, pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Popular Tg-Jiu. La 24 decembrie 1977 are loc primul spectacol al noii instituții: Ultima cursă de Horia Lovinescu, în regia lui Paul Stratilat.

11Iunie1993

Prin Hotărârea nr. 9/ 11 iunie 1993, Consiliul Județean Gorj înființează Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Tg-Jiu. Director/manager în perioada iunie 1993-iunie 2017 a fost actorul Marian Negrescu. Pe 19 decembrie 1993 se joacă prima piesă a noii instituții de spectacole: „D’ale Carnavalului” de I. L. Caragiale, în regia lui Marian Negrescu.

1999

Prin Hotărârea nr. 14/ 6 aprilie 1999, Teatrul este transferat sub autoritatea Consiliului local și a Primăriei Tg-Jiu.

26Octombrie2002

Deschiderea stagiunii 2002-2003 are loc în noul sediu al Teatrului, cu piesa Ultimul împărat de Valentin Nicolau, în regia lui Vitalie Lupașcu.

27Octombrie2015

La inițiativa urmașilor familiei și cu sprijinul secretariatului literar al Teatrului, Elvira Godeanu a fost reînhumată la Cimitirul Catolic din Tg-Jiu.

1993-2017

În perioada 1993-2017, la Teatrul ,,Elvira Godeanu” s-au montat și jucat aproape 120 piese din dramaturgia clasică și contemporană universală și românească.