Festivalul de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu” – 2020

Festivalul de Teatru pentru Elevi

„Constantin Stanciovici Brănișteanu” – ediția a XIV-a

15 mai – 15 iunie 2020

Ediția din acest an a Festivalului de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu” a fost cu siguranță una specială și o provocare pentru toți cei implicați, fiind prima ce s-a desfășurat exclusiv online.
Mulțumim tuturor elevilor care s-au înscris în Festival, actorilor și profesorilor coordonatori și, nu în ultimul rând, juriului ce ne face cinste:
Horațiu Mălăele – actor, președintele juriului
Ion Parhon – critic de teatru
Mălina Andrei – coregraf

„Premiile ce urmează sunt expresia momentului de grație pe care l-au avut unii dintre voi și totodată expresia subiectivă a celui care a fost investit să le dea. Dincolo de premii, vreau să mulțumesc absolut tuturor participanților de la acest festival pentru talent, râvnă și credință.
Vă îmbrățișează pandemic dar plin de speranțe,
Horațiu Mălăele”

Astfel, câștigătorii edției a XIV-a a Festivalului de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu” sunt:
★ Scriere creativă/ creative writing:
☆ Locul I – Ciocioi Ionela – cls. a XII-a, C.N. „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, pentru textul „Libertatea e blestemul meu” – „Pentru valoarea intelectuală și emoțională a textului a cărui densitate dramaturgică implică la rândul ei implicarea intelectuală a cititorului (spectatorului)” (Ion Parhon)
☆ Locul II – Latu Antonia Mălina – cls. a XI-a, C.N. „George Coșbuc” Motru, pentru textul „Trădarea muzelor și grația adormită” – „Pentru farmecul livrescului, ca parte a unui delicat spirit ironic și autoironic” (Ion Parhon)
☆ Locul III:
– Voicu Răzvan Gabriel – cls. a XII-a, C.N. „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, pentru textul „Libertatea Babei” – „Povestea „băbuței”, ușor înrudită cu „Ivan Turbincă”, este simplă, dar edificatoare pentru un veritabil instinct caracterologic și, mai ales, pentru atât de necesarul și mai rar întâlnitul simț al dialogului” (Ion Parhon).
– Ilie Roxana-Gabriela – cls. a XI-a, C.N. „Spiru Haret” Târgu Jiu, pentru textul „Libertatea în izolare” – „un monolog cu generoase rădăcini în miezul paradoxal al temei concursului și în consens cu bogata prezență a monologurilor astăzi pe scenele și în festivalurile noastre de teatru” (Ion Parhon)
☆ Mențiuni:
– Tunaru Raul George – cls. a XII-a, C.N. „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, „pentru eseul pe care l-aș numi – Un geamgiu alcoolic -, pentru virtuțile sale metaforice (literare și vizuale), mai puțin dramaturgice, la granița dintre poezie, teatru și film” (Ion Parhon).
– Parpală Teodora – cls. a XI-a, Liceul Teologic „Sf. Nicodim” Târgu Jiu.

★ Expresivitate non-verbală:
☆ Locul III – Iorga Monica – cls. a XI-a, C. N. „George Coșbuc” Motru – profesor coordonator: Rodica Păuna.

★ Expresivitate verbală – clasele a IX-a și a X-a:
☆ Locul I – Codiță Denisa – cls. a X-a, C. N. „George Coșbuc” Motru – profesor coordonator: Rodica Păuna.
☆ Locul II – Milea Radu – cls. a X-a, C. N. „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu – actor coordonator: Pompiliu Ciochia.
☆ Locul III – Huidu Alexandra – cls. a IX-a, C. N. „Spiru Haret” Târgu Jiu – actriță coordonatoare: Oana Marinescu.

★ Expresivitate verbală – clasele a XI-a și a XII-a:
☆ Locul I – Ianăși Alexandru – cls. a XI-a, C. N. „George Coșbuc” Motru – profesor coordonator: Rodica Păuna.
☆ Locul II – Ianoși Vlad – cls. a XII-a, C. N. „Spiru Haret” Târgu Jiu – actor coordonator: Vlad Rădulea.
☆ Locul III – Iorga Monica – cls. a XI-a, C. N. „George Coșbuc” Motru – profesor coordonator: Rodica Păuna.
☆ Mențiuni:
– Călina Alexandru-Octavian – cls. a XII-a, C. N. „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, actriță coordonatoare: Monica Sfetcu.
– Maftei Luciana – cls. a XII-a, C. N. „Spiru Haret” Târgu Jiu – actor coordonator: Vlad Rădulea.
– Dumitrana Andrei – cls. a XII-a, C. N. „George Coșbuc” Motru – profesor coordonator: Rodica Păuna.
– Spătaru Florentina- Mirabela – cls. a XI-a, C. N. „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, actor coordonator: Iulian Marinescu.

Felicitări tuturor!

 

REGULAMENT

Festivalul – concurs de teatru „Constantin Stanciovici-Brănişteanu” se adresează Liceelor şi Colegiilor din municipiul Târgu Jiu şi judeţul Gorj, se doreşte a fi un omagiu adus lui Constantin Stanciovici Brănişteanu, întâiul dascăl public al Şcolii Naţionale din Tg.-Jiu, cel căruia i se datorează atât primul spectacol de teatru şcolar din istoria Gorjului, cât şi începuturile mişcării teatrale locale (30 august 1834, montarea tragediei Regullus de Josef von Collin).

În acelaşi timp, Festivalul se constituie într-un omagiu adus dascălilor şi elevilor/studenţilor care, timp de aproape două secole, au montat şi jucat împreună pe scenele judeţului sute de piese din repertoriul dramatic românesc şi universal, contribuind şi în acest mod la emanciparea culturală a Gorjului şi la definirea sa ca important spaţiu cultural românesc.

Instituit de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Gorj, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Tg.-Jiu, Festivalul îşi propune ca obiective prioritare următoarele:

  1. Stimularea cunoaşterii tradiţiei şi contemporaneităţii mişcării teatrale româneşti;
  2. Dezvoltarea aptitudinilor artistice în domeniu ale elevilor din ciclul preuniversitar;
  3. Descoperirea de noi talente în domeniul artei dramatice;
  4. Educarea elevilor în spiritul artei în general şi al celei dramatice în special, atât prin valorificarea activă a disponibilităţilor actoriceşti ale tinerilor, cât şi prin introducerea în licee, ca disciplină opţională, a cursului de Artă dramatică;
  5. Formarea unor spectatori de teatru avizaţi în domeniu, capabili să înţeleagă, pe măsura înzestrării native şi a gradului de educaţie estetică, cultura şi arta de performanţă.

 

Festivalul se adresează elevilor din ciclul şcolar liceal, din clasele IX-XII, din instituții școlare din Mun. Târgu Jiu și jud. Gorj (mai puțin elevi ai Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu).

Ediția din acest an a Festivalului se desfășoară exclusiv online. Tema acestei ediții a Festivalului este Libertate.

Ediția a XIV-a a Festivalului de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu” va cuprinde trei categorii:

I. Scriere creativă (Creative writing) – texte care să surprindă o situație dramatică, valorificând tema generală a Festivalului (Ce înseamnă libertatea în izolare?). Textele vor avea maxim 3 pagini (font Times New Roman 12, spațiere 1 rând, Justify), format Word sau PDF, cu titlul Nume_Prenume_clasa_Liceul_scriere_creativă. Textele vor fi trimise pe adresa de e-mail festivaleg@gmail.com până la data de 5 iunie 2020, ora 17:00.

II. Expresivitate non-verbală – creații individuale ce cuprind dans, mișcare, euritmie.

III. Expresivitate verbală (poezie, monolog, povestire)

Pentru fiecare instituție școlară va fi desemnat un actor care va coordona elevii și va oferi feed-back pentru categoriile II și III (se păstrează actorii coordonatori ai trupelor de teatru participante în ediția precedentă a festivalului). Menținerea legăturii cu coordonatorii, precum și repetițiile/feed-back-ul va fi oferit exclusiv online, prin videoconferințe (Zoom/ Facebook etc.), sau alte mijloace online.

Materialele video, pentru categoriile II și III, vor avea durata de maxim 3 minute și vor fi filmate ideal din punct fix (de ex. utilizând trepied), format landscape. Coordonatorii vor realiza preselecții pe baza materialelor primite de la elevi și vor centraliza materialele, până la data de 5 iunie 2020.

 

Componența juriului:

Horațiu Mălăele, actor – Președintele juriului

Ion Parhon, critic de teatru

Mălina Andrei, coregraf

Jurizarea va avea loc în perioada 7-14 iunie 2020. Anunțarea câștigătorilor: 15 iunie 2020.

Pentru categoria a III-a, jurizarea va fi realizată pe două segmente, clasele a IX-a/ a X-a și clasele a XI-a/ a XII-a.

Se vor acorda premiile I, II și III (în valoare de 700 lei, 500 lei, respectiv 300 lei), pentru fiecare categorie și segment din Festival.

Premiile vor purta numele unor ilustre personalităţi ale mişcării teatrale gorjene de ieri şi de azi, anume: Titu Rădoi, Stelian Sterescu, Ligia Tilici, Jana Șerbănescu, Vasile Antonie.

Laureații ediției din acest an a Festivalului de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu” vor avea posibilitatea de a fi implicați în proiectele curente și viitoare ale Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

Informații suplimentare: festivaleg@gmail.com.

* Vor fi descalificate din start materialele realizate de mai multe persoane. (dialog între mai multe personaje etc). Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu încurajează respectarea normelor și indicațiilor în vigoare referitoare la izolare/carantină. Instituția nu este răspunzătoare pentru nerespectarea regulilor prezentului regulament.

De asemenea, recomandăm respectarea limitelor și indicațiilor privind textele (maxim 3 pagini) și a materialelor video (maxim 3 minute).

Director festival: Ioana Bogdan